Werken met Krycell sneeuwproducten voor modelbouw

Een mooie review en verslag van het gebruik van Krycell Precision Ice and Snow producten door een van onze klanten uit België:

Een tijd geleden bestelde ik via collega modelbouwer Derks de producten Precision Ice en Snow Krycell en Precision Ice and Snow Krycell Wash. Beide producten werden toegepast op een winterdiorama dat zich afspeelt tijdens de tweede wereldoorlog in de Belgische Ardennen ( The Battle of the Buldge ).
Het geheel stelt een éénheid voor na de battle die R&R heeft verdiend en daarbij geholpen wordt door de lokale bevolking. Bij het bedenken van het concept wou ik gaan voor een ijzig effect niet noodzakelijk met bergen sneeuw maar wel met een bevroren ondergrond.

Krycell Precision Ice and Snow: Battle of the Buldge
Krycell Precision Ice and Snow: Battle of the Buldge

Krycell Precision Ice and Snow: Snow

( poedervorm , extra fijn voor schaal 1/35 en kleiner)
De sneeuw op het dak van de het huis werd gerealiseerd met de haarlak-techniek waarbij laag per laag het poeder wordt aangebracht tot de gewenst dikte. Dit neemt wat tijd in beslag omdat de eerste lagen zeer dun zijn en men steeds een minimale droogtijd moet respecteren.
Het Krycell poedersneeuwproduct hecht dus zeer goed met haarlak, zowel op voertuigen als op gebouwen.

Krycell Precision Ice and Snow: sneeuw op het dak
Krycell Precision Ice and Snow: sneeuw op het dak

Ik wou een tweede techniek proberen, veel gebruikt in de modelbouw, het gebruik van witte houtlijm al dan niet verdund.
Blijkt dat Krycell zeer compact en snel reageert op verdunde houtlijm . Voordeel hiervan is dat de aangebrachte lagen ( per laag ) veel dikker zijn. Hoe dunner de houtlijm hoe meer controle men heeft over de sneeuwlagen. Het vermengen van Krycell producten met pigmenten verloopt zonder problemen. Het beoogde effect van een gesmolten ijsbrij die kleeft aan de wielen kan zo zeer éénvoudig worden bekomen.

Krycell Precision Ice and Snow: sneeuw op de wielen
Krycell Precision Ice and Snow: sneeuw op de wielen

Samengevat:
Krycell Precision Ice and Snow: Snow hecht zowel met haarlak als met houtlijm.
De vermenging met pigmenten vormt geen probleem .

Krycell Precision Ice and Snow: Snowwash

Dit product is een vloeibare oplossing. Meer bepaald een suspensie. Waarom die naam ?
Het product moet tijdens het gebruik konstant geschud worden zodat de oplossing gelijkmatig blijft bij het aanbrengen. Dit product is in eerste instantie op de markt om het aan te brengen op kleinere oppervlakten met veel detail . Denk hierbij aan de details op militaire voertuigen zoals nuts en bolts, lichten, ruitenwissers, enz…

Mijn eerste gebruik was het weatheren van de vensters in het huis. Ik liet wat oplossing rond de ramen lopen en kon zo een sneeuweffect nabootsen zonder te overdrijven. Terug volgens het principe laag per laag en voldoende droogtijd voorzien tussen de verschillende lagen.
Bij het aanbrengen lijkt de oplossing kleurloos het is bij het uitdrogen dat er een witte laag tevoorschijn komt.

Krycell Precision Ice and Snow: ijs op de ramen
Krycell Precision Ice and Snow: ijs op de ramen

Ook zeer realistisch is het uitzicht van de banden van de voertuigen. Zoals eerder gezegd ik wou geen bergen sneeuw maar eerder een ijseffect. Door een wash over de rubberbanden te leggen loopt de oplossing vooral in het profiel van de banden en blijft de rest van de band zichtbaar. Opnieuw het mengen met pigmenten vormt geen enkel probleem.

Krycell Precision Ice and Snow: werken met pigmenten
Krycell Precision Ice and Snow: werken met pigmenten

Samengevat:
Krycell precsion ice and snow wash is een product dat men zeer goed onder controle heeft. Door steeds te werken met dunne lagen en een penseel te gebruiken kan men onmogelijk te veel aanbrengen. De vermenging met pigmenten vormt geen probleem.

Krycell Precision Ice and Snow: sneeuw op voertuigen
Krycell Precision Ice and Snow: sneeuw op voertuigen

Te veel Krycell ice and snow.
Nadat de Krycell-producten droog zijn is er geen enkel probleem om ze te verwijderen. Met een vochtig penseel kan men het te veel verwijderen. Krycell producten zijn te verwerken met water. Een zijn trouwens ook onderling mengbaar.

Marc Degraeve
Modelbouwclub Eeklo
België

Krycell Precision Ice and Snow: sneeuw op de grond
Krycell Precision Ice and Snow: sneeuw op de grond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.