Review: MiniNatur Tufts versus The Army Painter Tufts

In de wargaming wereld is The Army Painter al lang geen onbekende meer en heeft als geduchte concurrent voor Games Workshop een aantal zeer interessante producten zoals verf, tools en basing materialen. Een ieder zal ook wel de tuft serie van The Army Painter (TAP) kennen. Op de achterzijde van bijvoorbeeld de Highland Tuft van TAP staat er naast de barcode een klein logo van MiniNatur, dit intrigeerde mij al van het begin af aan en ik heb dit weekend de stoute schoenen aangetrokken en heb een vergelijking gemaakt tussen deze twee merken en heb geprobeerd de equivalenten van elkaar te vinden. Dat is gelukt!

Verpakkingen en inhoud MiniNatur vs. The Army Painter

Op het eerste oog is het grootste verschil al het formaat van de verpakking te zien. De verpakkingen van MiniNatur zijn 2x zo groot en bevatten ook net als de tufts van The Army Painter een dubbele laag zelfklevende tuft (op de Poison Ivy na, die maar uit 1 dikke laag bestaat).

MiniNatur vs The Army Painter Tuft pack
MiniNatur vs The Army Painter Tuft pack

The Army Painter Highland Tuft – MiniNatur 737-34

The Army Painter Highland Tuft heeft als gelijke in het MiniNatur assortiment nr. 737-34 scale 1:45 Two Colour grass tufts late fall. Deze ietswat roodbruine naar lichtbruine uitlopende tufts geven een mooie rode gloed aan je base en zijn daardoor perfect ook voor Herfst bases.

The Army Painter Swamp Tuft – MiniNatur 737-33

De Swamp Tuft van The Army Painter vind zijn gelijke in de MiniNatur 737-33 scale 1:45 Two Colour grass tufts early fall. Deze groenbruine tuft loop ook uit naar lichtbruin en kan gebruikt worden in diorama’s en landschappen waarbij de zomer net voorbij is, dus nog wel een beetje groen, maar waar de eerste bladeren aan de bomen al beginnen te verkleuren.

The Army Painter Jungle Tuft – MiniNatur 737-31

De lichtgroene The Army Painter Jungle Tuft heeft samen met de MiniNatur 737-31 scale 1:45 Two Colour grass tufts spring een echte lente kleur. Dit is de lichtste kleur van de tufts die The Army Painter in het assortiment heeft.

The Army Painter Winter Tuft – MiniNatur 727-34

“Winter is coming” wordt vaak geroepen in The Game of Thrones, maar bij zowel The Army Painter Winter Tuft als de MiniNatur 727-34 scale 1:45 long tufts late fall houden ze zich ook niet in. Deze lichtbruine lange tufts (overigens net zo lang als de voorgenoemde tufts) kondigen de komst van de winter aan. Alle groene kleur is verdwenen en maakt zich op voor de koude winter.

The Army Painter Wasteland Tuft – MiniNatur 737-38

Na het succes van de eerste tufts die The Army Painter uitgebracht heeft volgde al snel The Army Painter Wasteland Tuft dat te vergelijken is met MiniNatur scale 1:45 Tufts of Desert. Deze diep donkerbruine tuft die uitloopt naar lichtbruin heeft geweldige diepte om bijvoorbeeld in een post-apocalyptisch of woestijn landschap thuis te horen. Een beetje donkerbruine modder erom heen zou niet misstaan.

The Army Painter Tundra Tuft – MiniNatur 737-36

Sneeuw spreekt altijd tot de verbeelding en met de The Army Painter Tundra Tuft en de MiniNatur 737-36 scale 1:45 Two Colour Tufts Winter kun je er niet meer om heen. Deze donzig wit besneeuwde tuft laten je direct in een koud, wit, winters gebied wanen.

The Army Painter Meadow Flowers – MiniNatur 726-31

Naast de standaard gras tufts heeft The Army Painter Meadow Flowers op een bedje van lichtgroene tuft een laag gele en witte flock aangebracht waardoor het lijkt alsof het een veld met bloemen is. MiniNatur 726-31 scale 1:45 Tufts with blossoms spring heeft precies dezelfde kleuren, maar is ook nog verkrijgbaar in wit/rood, wit/paars en een herfstgroene variant met wit/taupe alsof het heide is.

The Army Painter Poison Ivy – MiniNatur 936-22

The Army Painter Poison Ivy is eigenlijk geen tuft, maar hoort net zoals MiniNatur 936-22 scale 1:87 Ivy Summer wel tot deze serie omdat het geweldig gedetailleerde klimop-bladeren en takken laat zien. Dit is de kleine variant uit de MiniNatur serie, aangezien er ook een scale 1:45 serie is met wat grotere blaadjes.

Conclusie

Als je niet veel tufts gebruikt en het eens wilt proberen dan is The Army Painter natuurlijk altijd goed en ook op veel plekken te verkrijgen gemiddeld vanaf € 4,85. Echter de prijs van MiniNatur van gemiddeld € 3,95 en een inhoud die bijna twee keer zo groot is, dan is het echt het overwegen waard om niet aan het merk The Army Painter vast te houden, maar om ook een MiniNatur te gebruiken.

Daarnaast heeft MiniNatur een erg groot uitgebreid assortiment aan andere tufts. Mocht je bijvoorbeeld kleinere tufts zoeken dan zijn de schaal 1:87 varianten van MiniNatur aan te bevelen en heeft MiniNatur ook tufts met daarin “blaadjes” waardoor het nog wat natuurlijker wordt. Binnenkort zullen deze speciale tufts van MiniNatur nog gereviewed worden.

Deze producten zijn natuurlijk ook bij www.sceneryworkshop.nl verkrijgbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.