Vallejo Water Effects tutorial: Waterval

Het werken met Vallejo Water Effects is erg eenvoudig, het neemt alleen wat veel tijd in beslag aangezien tussen iedere stap het materiaal goed moet drogen om het gewenste effect te bereiken.

Wat is Vallejo Water Effects?

Vallejo Water Effects is een dikke witte acryl gel die uiteindelijk volledig transparant oplost en hierdoor is het uitermate geschikt om bijvoorbeeld golven te maken en in dit geval ook een waterval. Het kan verwerkt worden door een spatel of penseel te gebruiken direct op een project of base. Daarnaast kan het ook aangebracht worden op een niet poreuze ondergrond zoals een glasplaat. Daar hecht het zich niet aan en kan er een soort transparant vlies gemaakt worden.

Water Effects 24 uur laten drogen op een glasplaat
Water Effects 24 uur laten drogen op een glasplaat

Water Effects gebruiken voor bewegend water

In het Elvish Sanctuary diorama is het water dominant aanwezig en kan bewegend water ook interessante effecten opleveren. Door Vallejo Water Effects aan te brengen op het Magic Water oppervlak creëert men eenvoudig dat effect. Breng wat Water Effects aan met een penseel en laat het vervolgens drogen. Om het 3D-effect nog duidelijker te krijgen kan deze stap meerdere malen herhaald worden. Let er alleen wel op dat de gel goed droog is voordat de volgende laag wordt aangebracht.

Een waterval maken met Vallejo Water Effects

Een van de eigenschappen van Vallejo Water Effects is dat de gel een flexibel doch stevig vlies kan vormen als het bijvoorbeeld op een glasplaat wordt aangebracht. Voor het maken van een waterval kan dit erg handig zijn. Aangezien het water in een waterval recht naar beneden valt door de zwaartekracht lijkt het op afstand vak een vlakke stroom te zijn. Door dit effect na te bootsen met een transparant vlies dat een stromende structuur heeft, kan een waterval goed nagebootst worden.

Meerdere lagen droog op een glasplaat
Meerdere lagen droog op een glasplaat

Een watervalvlies maken met Vallejo Water Effects

Om het vlies te kunnen maken voor de waterval zullen eerst een aantal lagen Water Effects op een glasplaat aangebracht moeten worden. Deze lagen zullen een ieder ongeveer 8-10 uur moeten drogen voordat een nieuwe laag wordt aangebracht. Dikke lagen hebben echt 24 uur nodig. Zodra het materiaal niet meer melkachtig is maar mooi transparante kan een volgende laag aangebracht worden.

Als er genoeg lagen zijn aangebracht kan het vlies met wat voorzichtigheid van de glasplaat losgetrokken worden. Het materiaal is erg flexibel maar ook teer als er niet genoeg lagen zijn aangebracht.

De waterval aanbrengen in het diorama

Het vlies kan eenvoudig bewerkt worden met een schaar. Op deze manier kan het op maat gemaakt worden.

Vallejo Water Effects kan ook als lijm gebruikt worden

De acrylgel waaruit de Vallejo Water Effects bestaat kan ook heel goed als lijm gebruikt worden. Deze eigenschap is gebruikt om het vlies aan het diorama te bevestigen. Door wat Water Effects met een penseel aan te brengen op de plaats waar het vlies moet komen en vervolgens het vlies erin te “drukken” en te laten drogen is het een goede manier van bevestigen.

Laten drogen en afwerken maar.

De aanhechting wegwerken met Vallejo Water Effects
Het resultaat nu laten drogen
Alles is mooi transparant opgedroogd
Alles is mooi transparant opgedroogd
Met witte verf drybrushen om de stromen wat duidelijker te accentueren.
Met witte verf drybrushen om de stromen wat duidelijker te accentueren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.