Met Magic Water aan de slag

Het gieten van water in een diorama is voor mij altijd een van de spannendste momenten. Zodra het Magic Water van Unreal Details gegoten is, dan is er geen weg meer terug. Het is de finishing touch voor een uitdagend project.

Het aanbrengen van het riet

Aangezien het Magic Water transparant is zul je alles zien wat er zich in de hars bevindt. Daarom is het van belang dat bijvoorbeeld riet en andere waterplanten vooraf aangebracht worden. Ik wilde ook wat rietbossen aanbrengen. Het riet kan niet op zichzelf staan en daarvoor heb ik een vrij droog mengsel van PVA lijm, blauwe verf en grof zand gemaakt ter dikte van dikke klei. Op deze manier kon ik de rietbossen eenvoudig in het mengsel drukken zodat het netjes rechtop bleef staan. Daarna heb ik de ruimte erom heen opgevuld met ijslands mos dat als kroos en andere waterplanten rondom het riet en los in het water kan dienen. Dit ijslandsmos heb ik ook met PVA lijm verlijmd aan de ondergrond.

Aan de slag met Magic Water

Nadat de lijm goed gedroogd is ben ik aan de slag gegaan met het Magic Water. In de verpakking van Magic Water bevinden zich twee tubes met hars. Deze moeten in een verhouding van 2:1 met elkaar vermengd worden. De 2 delen uit de grote tube en het ene deel uit de kleine tube. Waarna deze minstens 10 minuten lang goed geroerd moeten worden. In het begin zal het mengsel heel troebel zijn, maar na een paar minuten wordt het vanzelf weer helder door het goed te mengen. Er zullen ook kleine lichtbelletjes verschijnen, deze verdwijnen later tijdens het gieten.

Magic Water gieten

Nadat het mengsel voldoende geroerd is, kan het gieten beginnen. Zorg ervoor dat de waterbedding goed schoon is (en niet net zoals ik nog wat losse flock in de bedding hebben liggen). Giet vervolgens langzaam en geleidelijk het Magic Water. Laat de hars zijn weg vinden zoals normaal water dat ook zou doen. Het Magic Water zoekt zelf zijn weg ook tussen het ijslands mos en het riet door en om de rotsen in rivierbedding heen. Pas op dat je niet te veel giet anders gaat het erg uitlopen aangezien de hars redelijk dik is en vertraagd vloeit.

Magic Water gieten
Magic Water gieten

Belletjes in het Magic Water laten verdwijnen

Een paar minuten nadat de hars gegoten is kun je miniscule belletjes zien verschijnen op het wateroppervlak. Deze kun je eenvoudig wegkrijgen door voorzichtig over het wateroppervlak te blazen. Je ziet ze dan stuk voor stuk verdwijnen. Daarna moet het drogen. Dek het oppervlak zoveel mogelijk af om te voorkomen dat er een laagje stof overheen komt tijdens het drogen.

Mooi heldere hars met Magic Water
Mooi heldere hars met Magic Water
Eerste laag in het diepe deel
Eerste laag in het diepe deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.