Steiger bouwen voor de Sanctuary

Het bouwen van de steiger voor de Sanctuary, is een pittige klus. Er is een hoogteverschil van 5 cm. tot de onderrand van de ramen van de Sanctuary en daaronder is nog eens 2 cm extra hoogteverschil om het Magic Water in te kunnen laten lopen.

Steiger trap maken

Om dat op te kunnen vangen wil ik een trap maken. Aangezien ik het gehele project al van styrodur gemaakt heb, kan de steiger natuurlijk niet achterblijven. Ik had er bijvoorbeeld ook balsa hout voor kunnen gebruiken, maar voor dit project wilde ik het toch echt bij het styrodur houden. Ik ben begonnen met het snijden van de 11 traptreden (1,5 x 2,5 cm.) en heb vervolgens de structuur van het hout aangebracht. Na het Burnt Umber schilderen en drybrushen met Yellow Ochre, past het weer helemaal bij de rest.

Steigerbogen

Na de traptreden ben ik begonnen aan de steigerdelen die de treden zullen ondersteunen. Ik wilde hierbij de bogen uit het hoofdgebouw terug laten komen in het houtwerk. Hiervoor heb ik dunne stroken styrodur uitgesneden, zodat ze de palen en balken konden voorstellen. Aangezien het materiaal erg flexibel is, kan ik het eenvoudig in de gewenste boog buigen. Omdat ik ook 11 van dit soort stellages nodig heb, heb ik geprobeerd een modulair systeem te ontwikkelen. Door de bogen en balken op een ander stuk styrodur te vormen en met knopspelden in vorm te houden, heb ik 11 vrijwel identieke delen kunnen maken.

De aanleg steiger

Het maken van de aanlegsteiger zelf is op dezelfde manier gedaan als de trapdelen, maar dan met een groter oppervlak. Eerst heb ik van papier een mal gemaakt, waarmee ik de maat precies kon bepalen en vervolgens heb ik deze uit een dun plaatje styrodur gesneden. Na het aanbrengen van de planken en het bijbehorende relief, is ook deze plaat geverfd en de drybrushed. Daarna heb ik aan de onderzijde de dwarsbalk aangebracht en de staande palen, zodat de steiger daarop in het water kan komen te staan.

Het bouwen van de steiger

Het bouwen van de steiger is het lastigste deel gebleken. De dunne balkjes zijn natuurlijk erg lastig om ergens aan te bevestigen en aangezien ik het waterbassin nog niet gemaakt heb, kan ik het niet op de ondergrond bevestigen. Daarom moest ik de gehele steiger los maken. Ik ben uiteindelijk met het grootste deel begonnen en daarna van de laagste trede naar de hoogste treden opgewerkt. De trap- en steigerdelen heb ik verbonden met dezelfde “balken” waardoor het ook op deze manier zijn stevigheid zou krijgen. Vervolgens was het gewoon bouwen en hopen dat de lijm het geheel goed vast zou houden. Dat is gelukt! Op naar de waterpartij!

De aanleg steiger bij de Sancutuary

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.