Crushed Glass van Scenery Workshop: een tutorial over sneeuw!

Sneeuw van Crushed Glass?

Er zijn talloze manieren om sneeuw na te bootsen op en rond je miniaturen. Kant en klaar materiaal, witte flock, kunststofvezels, zuiveringszout: allemaal bekende manieren. Toch is het erg lastig om sneeuw op een goede manier na te bootsen. Het is vaak te grof van structuur, niet wit genoeg, te dof of juist te nat…hoe kom je nou tot goede sneeuw? De oplossing! Scenery Workshop Crushed Glass.
Veel mensen gebruiken zuiveringszout. Je koopt dit bij een drogist, mengt het met houtlijm, wat witte verf en een beetje water en brengt het aan op je miniatuur. Mooi spul, maar het heeft een groot nadeel: na verloop van tijd vergeelt de sneeuw. Dit komt omdat het zuiveringszout reageert met de lijm en het resultaat lijkt op alles behalve sneeuw. Het lastige is dat het wel jaren kan duren voordat de sneeuw geel wordt. In die tijd kan je al tig modellen van deze sneeuw hebben voorzien. Dit is mij ook overkomen. Ik dacht altijd dat het wel meeviel met dat vergelen. Tot een half jaar geleden…één voor één werd de sneeuw geler en geler en nu is het geen gezicht. Geen zuiveringszout voor mij meer dus.
Gelukkig is er een fantastisch alternatief voor sneeuw: Scenery Workshop Crushed Glass (vermalen glas). In dit artikel leg ik kort uit hoe je hiermee omgaat en hoe je een mooi resultaat krijgt.

Scenery Workshop Crushed Glass Sneeuw combinatie

Safety First!

Allereerst: we werken met vermalen glas, heel fijn vermalen glas. Wees dus voorzichtig en wees verstandig.

 1. Draag een stofmasker. Je koopt deze bij een bouwmarkt en zo zorg je ervoor dat je zeker weet dat je geen Crushed Glass inademt. Zodra je het poeder met een vloeistof mengt, is het gevaar van opstuiven van poeder weg.
 2. Doe het potje met Crushed Glass zo snel mogelijk dicht, als je het potje niet meer nodig hebt. Zo voorkom je het risico dat het poeder stuift of je per ongeluk een open potje omstoot.
 3. Houd ramen en ventilatieroosters dicht als je met Crushed Glass werkt. Je wilt echt zo weinig mogelijk stromende lucht bij je werkplek. Hoe statischer de lucht, hoe beter.
 4. Doe vooral rustig aan en erg voorzichtig. Verklein dus de kans dat je het potje met Crushed Glass omgooit, dus relax!
 5. Steek niet je penseel in je mond als je met vermalen glas werkt! Lijkt me logisch, maar denk er om.
 6. Gebruik niet dezelfde waterbeker die je voor je verfwerk gebruikt als je met vermalen glas werkt. Ik spoel mijn penselen en pallet altijd na gebruik gelijk af onder de kraan. En spoel dan ook goed je gootsteen uit.

Voordelen Scenery Workshop Crushed Glass

Scenery Workshop Crushed Glass
Scenery Workshop Crushed Glass

Vermalen glas heeft een aantal eigenschappen waar we gebruik van maken voor sneeuw:

 1. Het glinstert in licht. Net als echte sneeuw krijg je zo een glinsterend effect, helemaal als je voor een poederig effect gaat. Dit maakt vermalen glas realistischer dan andere materialen.
 2. Je kan het wit en semi-doorzichtig laten drogen, afhankelijk van het medium dat je gebruikt. Zo simuleer je verse, dikke sneeuw of dunnere, smeltende sneeuw.
 3. Het vergeelt niet na verloop van tijd. Je houdt dus altijd een mooie, witte sneeuwlaag.

Verschillende vloeistoffen, verschillende resultaten
Je moet vermalen glas met een vloeibaar medium mengen om er sneeuw van te maken en het te laten plakken op je miniatuur. De twee beste soorten zijn dan PVA lijm (of houtlijm) en Vallejo Still Water (of Woodland Scenics Realistic Water). Beiden werken makkelijk en ze geven beiden een ander eindresultaat. Ik leg hieronder stapsgewijs drie methoden uit hoe je mooie sneeuw krijgt. Elk met een ander effect.

Benodigdheden

 1. PVA lijm of Vallejo Still Water
 2. Pallet
 3. Scenery Workshop Crushed Glass
 4. Oud penseel (maat 3 of 4)
 5. Miniatuur

Scenery Workshop Crushed Glass Sneeuw benodigdheden

1. Crushed Glass Sneeuw met PVA lijm

Als je sneeuw maakt met PVA lijm dan krijg je een mooie, volle, witte sneeuwlaag. Ideaal om verse sneeuw mee te simuleren. Dit zal voor de meeste mensen het effect zijn dat ze zoeken op hun miniatuur. De sneeuw zal wel minder schitteren dan als je Still Water of de geavanceerde methode gebruikt.
Stap 1: doe wat PVA lijm op je pallet. Ongeveer ter grootte van een 50 eurocent muntsuk voor een miniatuur.
Stap 2: doop je penseel in de PVA lijm. Zo zorg je er voor dat het Crushed Glass aan je penseel plakt.
Stap 3: doop je penseel met lijm in het vermalen glas. Het glas blijft aan de lijm plakken. Ga dan met je penseel door de PVA lijm op je pallet en meng het Crushed Glass er doorheen. Ga met je penseel heen en weer tussen Crushed Glass en je pallet en de PVA lijm op je pallet wordt steeds dikker. Hoe dik moet dit mengsel zijn? Ongeveer zo dik als yoghurt. Dan zit er genoeg Crushed Glass in de lijm voor een mooi effect. Heb je de juiste dikte? Doe dan het potje met Crushed Glass weer dicht.
Stap 4: breng de mix met penseel aan op je miniatuur. Bouw de sneeuw beetje bij beetje op. Als je klaar bent, dan zet je het miniatuur opzij om te drogen. Na twee uur is de sneeuw mooi droog.

2. Crushed Glass Sneeuw met Vallejo Still Water

Eigenlijk werkt deze methode hetzelfde als de vorige. Het verschil is dat de sneeuw wat dunner en minder egaal wit is, maar wel meer schittert. Wil je nog meer schittering in je sneeuw, dan kun je in plaats van Vallejo Still Water ook Gloss Varnish gebruiken. Het resultaat is wat wateriger, maar schittert als sneeuw in de zon!
Stap 1: doe wat Still Water op je pallet. Ook hier is een plasje ter grootte van een 50 eurocent muntstuk prima.
Stap 2: doop je penseel in het Still Water om de haren goed nat te maken.
Stap 3: doop het natte penseel in het Crushed Glass. Het poeder plakt aan de vloeistof. Ga dan met je penseel door het Still Water om het Crushed Glass hier doorheen te mengen. Herhaal deze stap tot de Still Water een dikkere massa krijgt. Je wilt dat het mengsel wat dikker is dan bij PVA lijm. Je ziet ook dat het mengsel steeds witter wordt, hoe meer Crushed Glass je er doorheen mengt.
Stap 4: Breng de mix met penseel aan op je miniatuur. Je bouwt de sneeuw ook hier beetje bij beetje op. Na twee uur drogen heb je een mooie laag sneeuw die schittert!

3. Geavanceerd: Poederig Crushed Glass Sneeuw

De derde methode om sneeuw te maken is iets geavanceerder en geeft het mooiste resultaat van de drie. Je maakt sneeuw als bij de eerste methode, met PVA lijm. Dan komt er nog een stap achteraan, waarbij je droog Crushed Glass op de natte sneeuwmix plakt. Deze poederige laag droogt in de natte mix en geeft de sneeuw een mooie, droge, glinsterende laag.
Ik raad af om deze methode voor miniaturen te gebruiken waar je ook spellen mee speelt. De poederige sneeuwlaag is erg fragiel en de kans is groot dat Crushed Glass loslaat aan je handen of tijdens vervoer. Je wilt niet dat het Crushed Glass overal en nergens terecht komt, dus dan kun je het beste de eerste of tweede methode voor sneeuw gebruiken. Deze techniek is vooral schikt voor miniaturen die je in een vitrine zet of voor diorama’s.

Stap 1: doe wat PVA lijm op je pallet. Ongeveer ter grootte van een 50 eurocent muntsuk voor een miniatuur.
Stap 2: doop je penseel in de PVA lijm. Zo zorg je er voor dat het Crushed Glass aan je penseel plakt.
Stap 3: doop je penseel met lijm in het vermalen glas. Het glas blijft aan de lijm plakken. Ga dan met je penseel door de PVA lijm op je pallet en meng het Crushed Glass er doorheen. Ga met je penseel heen en weer tussen Crushed Glass en je pallet en de PVA lijm op je pallet wordt steeds dikker. Je wilt dat dit mengsel van lijm en Crushed Glass dunner is dan bij de eerste manier. Het is dan wat vloeibaarder en het Crushed Glass plakt hier makkelijker op.
Stap 4: pak je miniatuur en doe deze voorzichtig in de pot met Crushed Glass.
Stap 5: Zorg ervoor dat je een dikke laag Crushed Glass op de natte sneeuwmix krijgt. Zet het miniatuur weg om te drogen. Na twee uur is de sneeuwmix droog en plakt de poedersneeuw op de mix.
Stap 6: Gebruik een zacht, groot penseel (of rouge kwast) om voorzichtig het losse Crushed Glass weg te vegen. Je ziet op de foto dat er behoorlijk wat Crushed Glass afkomt, dus dit is zeker een belangrijke stap. Een alternatief is om je miniatuur mee naar buiten te nemen en in één ademteug de sneeuw van de base te blazen.

Het resultaat

Hieronder zie je het resultaat van de drie methoden:
Links = PVA lijm + Scenery Workshop Crushed Glass
Midden = Vallejo Still Water + Scenery Workshop Crushed Glass
Rechts = PVA lijm + Scenery Workshop Crushed Glass & een dunne laag droog Crushed Glass over de mix

Scenery Workshop Crushed Glass Sneeuw combinatie

Alle methoden zijn geschikt voor je miniaturen. Ze werken allemaal goed en het resultaat is erg goed. Zoals eerder gemeld is het alleen niet verstandig om de derde methode op miniaturen te gebruiken waarmee je spellen speelt.
Veel sneeuwpret!

Marijn Bierhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.