Glas-in-loodramen maken

Vandaag ben ik bezig geweest met het maken van de glas-in-loodramen voor de Sanctuary. Hiervoor heb ik de uitsparingen in het Styrodur gebruikt als kozijn en daarachter heb ik gaasband geplakt (dit wordt doorgaans gebruikt voor het afwerken van gipsplaten om de naden dicht te maken). Dit plakt al een beetje dus dat is wel fijn.

Ramenmaken(1)

Daarna maak ik een speciaal mengsel van PVA lijm en water. Omdat PVA lijm zo goed als transparant opdroogt is het perfect om glas voor te stellen. Om het witte eraf te halen heb ik er een klein beetje blauwgrijze verdunde verf bijgedaan.

Ramenmaken(4)Dan volgt het moeilijkste deel. Het glas-effect valt of staat met de waterspanning van het PVA-watermengsel dat over het gaas “gespannen” wordt. Door het mengsel lichtjes met het penseel over het gaas te strijken zie je vanzelf de overspanningen ontstaat. Als het mengsel te dik is, dan blijft het alleen aan de draden plakken zonder de overspanning. Als het te dun is, dan is het vel zo dun dat het vrijwel meteen weer als een luchtbel kapot klapt. Mijn advies is gewoon beetje uitproberen wat voor jou het beste werkt. Het geeft niet als de overspanning wit is, dit droogt later toch transparant op.

Ramenmaken(5)

Aangezien je door het glas-in-lood kunt kijken heb ik er een achtergrond voor gemaakt die er een paar millimeter vanaf staat, zodat het lijkt alsof er ruimte achter is. (dit heb ik ook voor de grote zijramen gedaan) In eerste instantie had ik het voor de zijramen, geel gemaakt, maar ik heb er uiteindelijk toch voor gekozen om er een blauwe verlooptint aan te geven. (ik weet niet of je dit heel goed gaat zien, maar het is altijd te proberen)

Ramenmaken(7)

Daarna moet het gewoon drogen. Pas op dat je de ramen ergens laat drogen waar er niet teveel stof en wind langs waait. Anders heb je kans dat de overspanning breekt. Nu kun je dat natuurlijk later altijd nog apart bijwerken, maar wat al gebeurd is, hoef je niet meer te doen zeg ik maar. Na een paar uur is het glas al aardig droog en zie je het eerste resultaat al. Niet slecht al zeg ik het zelf. Nu gewoon de rest laten drogen en klaar zijn je ramen!

Ramenmaken(9)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.