Diorama bassin maken van styrodur en gips

De basisplaat van het diorama waarin de Elvish Sanctuary zich bevindt heeft een grootte van 60x40cm. Deze basis wordt opgehoogd met styrodur met een dikte van 2 cm. en zal ik afwerken met gips. Deze hoogte zal de basis zijn om de diepte te verkrijgen in het bassin dat ik later ga vullen met Magic Water.

Bassin bouwen van styrodur

De ruwe vorm van het hoger gelegen plateau is al klaar en zal opgehoogd worden door het styrodur. Hiervoor heb ik de omtrek van dit plateau overgetrokken op de losse platen styrodur. Vervolgens heb ik met een scherp mes de vorm uit het styrodur gesneden en de structuur gekopieerd van het plateau. Daarna heb ik met PVA lijm het styrodur op de onderplaat vastgelijmd. Daarna was het natuurlijk even passen en meten of het plateau erop paste. Om de compositie sterk te krijgen en de focus op de aanlegsteiger en later de waterval te krijgen, heb ik ervoor gekozen om ook aan de rechterzijde een kleine rotshelling aan te brengen.

Het bassin met gips vorm geven

Om het bassin waterdicht te krijgen en een wat natuurlijkere vorm te kunnen geven heb ik met middel grof gips mengsel de harde randen van het styrodur afgerond en mooi laten overlopen in de harde MDF onderplaat. Door het styrodur een isolatie materiaal is en het MDF weinig tot geen vocht opneemt, duurde het 4 dagen voordat de gips volledig uitgehard was. Daarnaast was het witte gips dat alleen op de MDF plaat was aangebracht een beetje gelig geworden, waarschijnlijk door de lijm die in het MDF is gebruikt. Dit is belangrijk om te weten en om rekening mee te houden. Als het Magic Water (of ieder ander soort giethars) in aanraking komt met deze lijm dan kunnen er belletjes verschijnen door de chemische reactie die kan ontstaan. Het gips zal ik daarom eerst van een laag verf en misschien nog wel een laagje vernis voorzien.

Het gips afwerken met zand

Nadat de gips goed uitgehard is, heb ik wat meer structuur aangebracht door zal op een aantal plekken aan te brengen. Dit heb ik gedaan door PVA lijm op de gewenste plekken te smeren en er vervolgens een mengsel van verschillende soorten strooizand erop aan te brengen. Door de verschillende structuren door elkaar te gebruiken, zal het later minder eentonig overkomen.

Gips, kiezels en styrodur van een witte onderlaag

Om alle delen wat meer eenzelfde bases te laten krijgen heb ik ervoor gekozen om de grote rotsen en kleine kiezels te voorzien van een laagje witte Aleene’s verf. Als dit later droog is, dan kan ik met wat pigment of met een waterige oplossing van acrylverf wat eenvoudiger kleur aanbrengen op de rotsen, zonder dat er enorm veel kleurverschillen zullen ontstaan.

Het eindresultaat van het bassin met styrodur en gips
Het eindresultaat van het bassin met styrodur en gips
Een sfeerplaatje
Een sfeerplaatje

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.